Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Τα επαγγελματικά σωματεία απαντούν.


Απάντηση από τους παραγωγικούς φορείς του Δήμου Καρύστου στον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Καρύστου, κ. Ηλία Πετσή.

Ο κύριος Ηλίας Πετσής, αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Καρύστου, με δήλωσή του,  βλέπει παντού μάγισσες και οργανωμένα συμφέροντα.
 Οι Καρυστινοί πολίτες αγωνιούν για την συστηματική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου και δικαίως διαμαρτύρονται.
 Επί των ημερών του, απαραίτητοι ιατροί για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου μας μετατίθενται στο νοσοκομείο Χαλκίδας, ακριβά ιατρικά εργαλεία του Νοσοκομείου Καρύστου “φυγαδεύονται” για άλλους προορισμούς, και γενικά επικρατεί μια υποβόσκουσα πολιτική συρρίκνωσης και διάλυσης.
            Δεν εμπιστευόμαστε πλέον το υπέρτατο αγαθό της υγείας σε εγκάθετους σωτήρες και φτηνούς πολιτικάντηδες.

                                   Τα επαγγελματικά σωματεία του Δήμου Καρύστου

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

Τα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία είναι  υπηρεσία παροχής  ειδών πρώτης ανάγκης για την σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες. Στο πλαίσιο των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων ο δήμος μπορεί να διοργανώνει και συσσίτια για την διανομή φαγητού σε άπορους  κατοίκους.
2.Τα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία ιδρύονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Η λειτουργία τους εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία εκπροσωπούνται ισομερώς όλες οι δημοτικές παρατάξεις και στην οποία συμμετέχει επιπλέον και προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν αντιδήμαρχος.
3.Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό. Η οικονομική επιτροπή εγκρίνει με απόφασή της  τον διαχειριστικό απολογισμό. Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου.
4.Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων".Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος
Το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2007, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων και του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος. Ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2008, το δεύτερο Κοινωνικό Παντοπωλείο της της χώρας μας άνοιξε τις πόρτες του στον Πειραιά, με τη συνεργασία του ομώνυμου Δήμου.
Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία παρέχουν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ. δωρεάν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η λειτουργία τους βασίζεται στο πρότυπο των αντίστοιχων Κοινωνικών Παντοπωλείων για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος Carrefour στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Τα προϊόντα προέρχονται κυρίως από τα καταστήματα του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος, σε συνεργασία με τους προμηθευτές. Τα διατιθέμενα προϊόντα είναι άριστης ποιότητας και τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπει η νομοθεσία.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αθήνας βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 66 και λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Πειραιά είναι στην οδό Φίλωνος 31 και είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ και τα δύο καταστήματα απασχολούν εξειδικευμένους εργαζόμενους του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος. Σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών για χρονικό διάστημα από έξι μήνες έως ένα χρόνο, ώστε, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση σύντομα να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.
Οι οικογένειες επιλέγονται από ειδική Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί από τις υπηρεσίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης των δύο Δήμων, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι και μόνο μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παροχές του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με την επίδειξη της ειδικής κάρτας, μέχρι το ανώτατο μηνιαίο όριο αγορών που έχει τεθεί.
Ο Όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία λιανεμπορίου στην Ελλάδα, με τα καταστήματα «Carrefour», «Carrefour Μαρινόπουλος», «5’ Μαρινόπουλος», και απασχολεί πάνω από 13.000 εργαζόμενους. Το Διεθνές Ίδρυμα Carrefour, που χρηματοδότησε μέρος του προγράμματος, είναι αρωγός σε κοινωνικές πρωτοβουλίες σε πολλές χώρες του κόσμου και έχει να επιδείξει πλήθος πρωτοβουλιών για την ανακούφιση πληγέντων ή ανθρώπων που είχαν ανάγκη.
Το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και λειτουργεί από το 2005 με την επωνυμία «Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων». Εκτός από προγράμματα σίτισης και στέγασης, παρέχει σειρά κοινωνικών υπηρεσιών για την ανακούφιση των άστεγων πολιτών της Αθήνας και για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα πρωτοποριακές δράσεις σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Ο Δήμος Πειραιά με την υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το κύμα των νεόπτωχων και να ανακουφίσει με κάθε τρόπο τις καθημερινές ανάγκες των οικονομικά αδυνάτων δημοτών του, αναπτύσσει πρωτοποριακές δράσεις και συνεργασίες. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου δράσης για την στήριξη ανθρώπων του Πειραιά που έχουν ανάγκη.
Οργάνωση - Λειτουργία Εκτύπωση E-mail
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι τμήμα του γενικότερου προγράμματος του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Υπάγεται στις αρμοδιότητες του Ιδρύματος Αστέγων και υλοποιείται σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κοινωνικό Παντοπωλείο», η οποία ιδρύθηκε από τη χορηγό εταιρεία Carrefour-Μαρινόπουλος, που διαθέτει τα μέσα και την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Το Δ.Σ. του Κ.Υ.Α.Δ.Α. ορίζει ειδική εξαμελή Επιστημονική Επιτροπή για την κοινωνική διάσταση της λειτουργίας του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» και η οποία αποτελείται από:
  • τον Πρόεδρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α.
  • έναν ανώτερο υπάλληλο του Κ.Υ.Α.Δ.Α.
  • δύο κοινωνικούς λειτουργούς του Κ.Υ.Α.Δ.Α.
  • δύο ψυχολόγους του Κ.Υ.Α.Δ.Α.
Η Επιτροπή αυτή συγκεντρώνει τα αιτήματα όσων επιθυμούν να εξυπηρετούντ

Κοινωνικό Παντοπωλείο (ανανεωμένη λίστα!)

Δείτε επίσης: Κοινωνικό Παντοπωλείο | Κοινωνικό Ωδείο
Ο θεσμός του "Κοινωνικού Παντοπωλείου" ξεκίνησε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και αργά επεκτείνεται σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Bρείτε (παρακάτω) πληροφορίες για τα κατά τόπους Κοινωνικά Παντοπωλεία που λειτουργούν στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Οι οικογένειες που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο επιλέγονται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, βάσει συγκεκριμένων οικονομικο-κοινωνικών κριτηρίων και έχουν πρόσβαση στο κατάστημα με την επίδειξη ειδικής κάρτας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, ώστε, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση σύντομα να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.
Για το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο, που λειτούργησε στην Ελλάδα στο Δήμο Αθηναίων, η λειτουργία του βασίζεται στα πρότυπα των αντίστοιχων Κοινωνικών Παντοπωλείων που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος Carrefour στη Γαλλία και στο Βέλγιο και μέρος του προγράμματος χρηματοδοτείται από το Διεθνές Ίδρυμα Carrefour. Τα προϊόντα του Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται τόσο από τα καταστήματα του Ομίλου Carrefour Μαρινόπουλος, όσο και από επιλεγμένους προμηθευτές, ενώ, στη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, στις ενέργειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα μπορούν να συνεισφέρουν και οι πολίτες.
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αθήνας
Σοφοκλέους 66 (ανοικτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη)
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πειραιά
Φίλωνος 31 (ανοικτό κάθε Τετάρτη και Παρασκευή)
ΝΕΟ! Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αγίων Αναργύρων
Χίου & Καλύμνου
ΝΕΟ! Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Μαρκoπούλου
Χρ. Μεθενίτη 7 (στον χώρο δίπλα στο Δημαρχείο)
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θεσσαλονίκης
Μοναστηρίου 124 (ανοιχτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη)
ΝΕΟ! Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Σταυρούπολης (Ν. Ξάνθης)
Στο κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης «ΝΕΣΤΟΣ – ΡΟΔΟΠΗ»
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λάρισας
Μανωλάκη 9-11 (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη - από 08.00 έως 14.00)
ΝΕΟ! Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Καβάλας
Στρατόπεδο Ασημακόπουλου (Αποθήκες του Δήμου)
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πολίχνης
Αγίου Παντελεήμονος 10 και Αγνώστου Στρατιώτη (Πάρκο Δημαρχείου), στο χώρο κάτω από τον παιδικό σταθμό.
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Τυρνάβου
Ηλ. Τριανταφύλλου 17
ΝΕΟ! Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Καλαμάτας
Ισόγειο του κτιρίου διοίκησης του Βιοτεχνικού Πάρκου (στη νέα είσοδο της Καλαμάτας)
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ρεθύμνου
Καζαντζάκη 6-8 (πάροδος Γιαμαλάκη)
ΝΕΟ! Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράπετρας
Δημοκρατίας 31
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Χανίων
Κοινωνικό Παντοπωλείο Νομαρχίας Ηρακλείου Κρήτης
Κοινωνικό Παντοπωλείο Νομαρχίας Δωδεκανήσου
ΝΕΟ! Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λεμεσού
οδός Φιλελλήνων (πρώην Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αγίου Ιωάννη)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!Πρωινή κουβέντα με την κ.Παπανδρέου για το Νοσοκομείο.

Όπως καταλαβαίνετε είχα μεγάλη αγωνία να μάθω το τι έγινε με την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές μας για τον Νοσοκομείο μας, και έτσι πήρα τηλ την κ.Παπανδρέου να την ρωτήσω.

Η κ.Παπανδρέου πολύ ευγενικά αμέσως μου μίλησε αναλυτικά για το τι έγινε.

Το άρθρο 2 που ήταν η τροπολογία ψηφίστηκε, ο Υπουργός δεσμεύτηκε στην Επιτροπή, και το μόνο που περιμένουμε είναι να γραφτεί το ΦΕΚ και να δημοσιευθεί.

Όταν γίνει αυτό το Νοσοκομείο θα ξαναλειτουργήσει αυτόνομο αφού θα βγει από τα Διασυνδεόμενα.

Όμως η κ. Παπανδρέου ανέφερε και άλλα πράγματα που πιστεύω ότι  όλοι οι  πολίτες της περιοχής συμφωνούν.
Ανέφερε ότι οι εφημερίες πρέπει να γίνονται κανονικά με την φυσική παρουσία των γιατρών στον χώρο του Νοσοκομείου, να υπάρχει διαφάνεια στις προμήθειες και προσπάθεια για σωστή στελέχωση του.
Ανέφερε επίσης την ανάγκη της εγρήγορσης και του ενδιαφέροντος που πρέπει να έχουν οι πολίτες για το Νοσοκομείο ΠΡΙΝ να φτάνουν να πράγματα σε αδιέξοδες καταστάσεις.

Η Διοίκηση, οι Γιατροί , το Προσωπικό, πρέπει να αποδείξουν  ότι μπορούν  να στηρίξουν  ένα αυτόνομο Νοσοκομείο και εκτός εκτάκτων αναγκών έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει ξανά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "Οι καιροί που ξέραμε όλοι πέρασαν ανεπιστρεπτί" και είναι ζωτικής σημασίας να αποδεικνύουμε την αξία μας καθημερινά.


Ανάλυση της δήλωσης του κ.Πετσή.

«Δεν ανέχομαι καμίας μορφής εντολή από μικρά ή μεγάλα συμφέροντα τα οποία χρησιμοποιούν ανυποψίαστους πολίτες για την επίτευξη των στόχων τους»...

Ανυποψίαστους πολίτες μας χαρακτήρισε ο κ.Πετσής.
Όλους, μα όλους. Εκλεγμένους τοπικούς, οργανώσεις, σωματεία, βουλευτές, πολίτες.
Όλοι είμαστε οι ανυποψίαστοι.

Είναι καινούργιος όρος φαίνεται. Μετά τους αγανακτισμένους ήρθαν οι...ανυποψίαστοι.

Γενικά όμως αυτή η φράση, είναι μια φράση πασπαρτού, (που πάει με όλα) που την χρησιμοποιούν οι πολιτικοί όταν δεν ξέρουν τι να πουν.

Ας παραβλέψουμε την υποψία απειλής που κρύβεται πίσω  από το δεν ανέχομαι, και ας διαβάσουμε 'την εντολή από μικρά η μεγάλα συμφέροντα και τους στόχους τους"


Τα μικρά συμφέροντα δεν μπορούν να ξεσηκώσουν μεγάλες αντιδράσεις, επομένως η αναφορά τους είναι άκυρη.
Τα μεγάλα συμφέροντα, σαν μεγάλα δεν έχουν ανάγκη τον ξεσηκωμό των απλών και ανυποψίαστων πολιτών μιας μικρής επαρχιακής πόλης, επομένως και αυτή η αναφορά είναι άκυρη επίσης.


Η δήλωση λοιπόν δεν είναι παρά ένα συνοθύλλευμα πολιτικών λέξεων που προσπαθεί να εντυπωσιάσει με έπαρση και υπονοούμενα.
Δεν πείθει κανέναν και θεωρείται χωρίς ουσία....τουλάχιστον από μένα..την ανυποψίαστη.